Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ισχυρό ώστε να λειτουργεί καλά αυτό το χειμώνα, που όπως φαίνεται κρύβει πολλές ιώσεις ,λοιμώξεις κ.α.Βέβαια,όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην υγεία μας και περισσότερο στην Προληπτική Ιατρική.
Στη χώρα μας θα μπορούσαμε να δρούμε πιο αποτελεσματικά σε προληπτικό επίπεδο όσο αφορά την ευζωία μας.Στην εποχή της Covid 19 , μάθαμε πως η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη συσχετίζεται με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και, συχνά, με εξασθενημένη αντίδραση του οργανισμού σε παθογόνους παράγοντες.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες τροφές ή συγκεκριμένες δίαιτες που θα «τονώσουν» το ανοσοποιητικό σας, παρά τα όσα μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο.
Πάμε λοιπόν στις βασικές διατροφικές συμβουλές για ενήλικες και παιδιά…
Μειώστε δραστικά τις επεξεργασμένες τροφές
Επεξεργασμένες τροφές είναι όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα κρουασάν, τα μπισκότα και οι έτοιμους χυμοί! Θέλετε να παίρνετε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία; Τότε ξανασκεφτείτε το στις επόμενες αγορές σας και γεμίστε το καλάθι σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά , ντόπια και εποχής…
Γιατί να πιείτε έναν παλιό , νερομένο χυμό που πολλές φορές έχει ΚΑΙ ζάχαρη; Ο χυμός δεν είναι το ίδιο με τα ολόκληρα ωμά φρούτα .Όταν αφαιρείτε από το φρούτο τη φλούδα και τη σάρκα του μένει μόνο το νερό, η ζάχαρη (με τη μορφή φρουκτόζης συνήθως) και μικροποσά βιταμινών/αντιοξειδωτικών/μετάλλων. Είναι προτιμότερο να φάτε 1 μήλο κομμένο σε φετούλες με λίγη κανέλα , παρά να το αλέσετε για να το πιείτε.
Θρέψτε τον οργανισμό σας
Τα θρεπτικά συστατικά που διατηρούν ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελούν οι βιταμίνες A, B6, B12, C και D καθώς και ο χαλκός , το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος , το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Θα σας πρότεινα να εστιάσετε περισσότερο στη λήψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσω μιας υγιεινής, με ποικιλία- διατροφής όμως να θυμάστε ότι η βιταμίνη D, η οποία παράγεται κυρίως από την έκθεση στο ηλιακό φως, είναι καλό να την λαμβάνετε μέσω συμπληρώματος ,ιδίως τους φθινοπωρινούς-χειμωνιάτικους μήνες.
Είμαστε ό,τι τρώμε;
Πληροφορηθείτε επαρκώς για τις τροφές που δυσχαιρένουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και εντάξτε τις σε μια φυσιολογική διατροφή. Να θυμάστε πως κανένα τρόφιμο δεν αποκλείεται από την διατροφή αλλά εντάσσεται φυσιολογικά. Για παράδειγμα , το να καταναλώσει κανείς fast food,έντονα αλμυρό φαγητό ή τηγανιτά μια φορά στο τόσο δεν θα επηρεάσει τόσο σημαντικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Αντίθετα,αν αυτό συμβαίνει συνέχεια , τότε είναι πολύ πιθανό το άτομο αυτό να έχει ένα πεσμένο ανοσοποιητικό.Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και φτωχών ποιοτικά τροφών επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταστέλλει την ανοσία μας.
Φροντίδα εντέρου
Το μικροβίωμα παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το έντερο είναι μια κύρια θέση ανοσολογικής δραστηριότητας και παραγωγής αντι-μικροβιακών πρωτεϊνών. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα βακτήρια στο έντερο μας αποτελούν το 70 έως 80% του ανοσοποιητικού μας. Αν και το ακριβές ποσοστό είναι μέχρι στιγμής αβέβαιο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα βακτήρια διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στο ανοσοποιητικό μας.
Μπορείτε να τα λάβετε μέσω μιας διατροφής που συμπεριλαμβάνει γιαούρτι,κεφίρ, kombucha ,τουρσί , ξηρούς καρπούς κ.α και συμπληρωματικά μέσω μιας κούρας για το έντερο σας με γνωστά προβιοτικά & πρεβιοτικά από το φαρμακείο της γειτονιάς σας.
Ενυδατώστε επαρκώς το σώμα σας με νερό
Συχνά οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά, ξεχνούν να πιούν νερό και πολλές φορές το αντικαθιστούν με έναν καφέ ή μια λεμονάδα .Όσο βαρετή και αν ακούγομαι , το νερό είναι απαραίτητο για τα λειτουργούν σωστά τα κύτταρα μας .Το νερό παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η αφυδάτωση επιβραδύνει την κίνηση της λέμφου και μερικές φορές οδηγεί σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Φροντίστε να τρώτε μια ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα
Η κλασσική κοτόσουπα με κοτόπουλο , λαχανικά και πατάτα ή ρύζι είναι ένα πλήρες γεύμα που μας δίνει αμινοξέα, ενέργεια και βιταμίνες. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης .Χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια λοιμώξεων και ασθενειών για να μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε.
Τα αντισώματα με τα οποία ο οργανισμός μας καταπολεμάει τις ασθένειες αποτελούνται από πρωτεΐνη. Τη βρίσκουμε στα πουλερικά, το ψάρι, το άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς (προτιμήστε ανάλατους) και τους σπόρους!
Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχεις.
Η Διατροφή μπορεί να σου διατηρήσει ένα λειτουργικό αμυντικό σύστημα , χωρίς ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.
Καλό Χειμώνα με λιγότερες ιώσεις και περισσότερη Υγιεινή Διατροφή.