ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
- Το 2017,είχε αξιολογηθεί ώς ‘’η καλύτερη δίαιτα για να ακολουθήσει κάποιος΄΄από τα U.S. News & World Report και κατέχει τον τίτλο αυτόν για 4η συνεχόμενα χρονιά.Κερδίζει την πρωτιά παγκόσμια,γιατί έχει φανεί να έχει:
Καρδιοπροστατευτική δράση, - Μείωση του κινδύνου των γυναικών για εγκεφαλικό επεισόδιο ,όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη cohort-study που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.
- Αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους .Σε μια από τις πιο επιτυχημένες δοκιμές-έρευνες απώλειας βάρους μέχρι σήμερα, εκείνες που είχαν ανατεθεί στη μεσογειακή διατροφή διατήρησαν την απώλεια βάρους για μια περίοδο έξι ετών.
- Προστασία έναντι διαφορων τύπων του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και να συμβάλει στην πρόληψη του θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο.
- Πρόληψη και ρύθμιση του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
- Υποστήριξη στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ορισμένες ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του πλούτου της σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΡA.
- Πρόληψη απ’τη νόσο του Alzheimer.
Το όφελος της Μεσογειακής δίαιτας στην υγεία είναι πιθανώς συνδεδεµένο µε την υψηλή περιεκτικότητα της σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δηµητριακά ολικής άλεσης και µε την µέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.Το 2013 σε μια έρευνα εδώ με κλίκ https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303#t=article ( the new England Journal of Medicine ,2013), διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που διατρέφονταν μεσογειακά,είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή,εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούσαν δίαιτα ‘’χαμηλή σε λίπος’’.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μιλώντας περισσότερο για ένα διατροφικό πρότυπο παρά ένα αυστηρά διατροφικό σχέδιο, η πυραμίδα τονίζει ορισμένα τρόφιμα με βάση τις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης, της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει εδώ,καμία χρησιμότητα ,η μέτρηση θερμίδων από τους διαιτώμενους αλλά η εκπαίδευση τους στην διαμόρφωση των θρεπτικών γευμάτων.
Η πυραμίδα ( https://oldwayspt.org/resources/oldways-mediterranean-diet-pyramid) υποδηλώνει το ποσοστό των τροφών που πρέπει να τρώτε (π.χ. περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα γαλακτοκομικά τρόφιμα) και δεν προσδιορίζει τα μεγέθη μερίδας ή συγκεκριμένες ποσότητες.
~Ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα και το μέγεθος του σώματος σας, καθορίζουμε μαζί το πρόγραμμα διατροφής σας~!
Για να δούμε τι περιλαμβάνει με λίγα λόγια η Μεσογειακή Διατροφή…
- Ποικιλία εποχιακών φρούτων και λαχανικών. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι οι πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών βιταµινών. Περιέχουν βιταµίνες όπως Β,C, α-καροτίνη οι οποίες συχνά επικαλούνται για να εξηγήσουν την καλά τεκµηριωµένη αντίστροφη σχέση των φρούτων και των λαχανικών µε διάφορες µορφές καρκίνου. Είναι επίσης πιθανό τα αντιοξειδωτικά να µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο στον περιορισµό της εγκατάστασης και εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης και συνεπώς στην εµφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Τα φρούτα και τα λαχανικά ωστόσο περιέχουν και ένα µεγάλο αριθµό από µη θρεπτικά συστατικά τα οποία φαίνεται να έχουν έντονη βιολογική δραστηριότητα και ενδεχόµενα οφέλη όπως οι φλαβονόλες και οι φλαβόνες που θεωρείται ότι επιδρούν θετικά στην µείωση του κινδύνου εµφάνισης καρκίνου και στεφανιαίας νόσου.
- Όσπρια . Τα όσπρια που καταναλώνονται στην Μεσογειακή διατροφή είναι φασόλια, φακές, ρεβίθια και φάβα. Φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωση οσπρίων και παραγώγων είναι συνδεδεµένη µε περιορισµένη στάθµη LDLχοληστερόλης στο πλάσµα. Ξερά όσπρια συνοδεύονται συνήθως µε φρέσκα λαχανικά, όπως κρεµµύδια και χόρτα τα οποία µπορούν να εξασφαλίσουν φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά.
- Υγιή λίπη. Το ελαιόλαδο συνιστάται ως το πρωταρχικό πρόσθετο λίπος, αντικαθιστώντας άλλα έλαια και λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη).Σε όλες τις χώρες της Μεσογείου παίζει σηµαντικότατο ρόλο .Η ελιά όπως γνωρίζουμε,καλλιεργείται στην Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επισημαίνονται και άλλα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά υγιεινά λίπη, όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες. Μεταξύ αυτών, τα καρύδια και τα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Ψάρια.Από τις ελληνικές μας θάλασσες,ως την προτιμώμενη ζωική πρωτεΐνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
- Πουλερικά,αυγά,γαλακτοκομικά (τυρί ή γιαούρτι) σε μικρότερες μερίδες, είτε καθημερινά είτε μερικές φορές την εβδομάδα.
- Κόκκινο κρέας(μοσχάρι,χοιρινό,κατσίκι,αρνί) .Περιορίζεται σε μερικές φορές το μήνα.
- Νερό-κρασί . Το νερό αποτελεί το κύριο καθημερινό ποτό αλλά επιτρέπεται μια μέτρια πρόσληψη κοκκινου κρασιού στα γεύματα, περίπου ένα έως δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.
- Καθημερινή σωματική δραστηριότητα μέσω ευχάριστων δραστηριοτήτων και γεύματα με φίλους,οικογένεια κτλ.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Η έρευνα υποστηρίζει τη χρήση της μεσογειακής διατροφής ως υγιεινού τρόπου διατροφής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, την αύξηση της διάρκειας ζωής και την υγιή γήρανση. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με περιορισμό θερμίδων στο προσωπικό σας πρόγραμμα,η δίαιτα υποστηρίζει ολοκληρωτικά την υγιή απώλεια βάρους.
ΑΣ ΣΥΝΔΕΘΟΥΜΕ !
Άφησε ένα σχόλιο από κάτω και σιγουρέψου ότι με ακολουθείς στο INSTAGRAM και FACEBOOK όπου ανεβάζω πιο συχνά stories ,post,hacks κ.α σε θέματα διατροφής .