n
[calendly url="https://calendly.com/mariliafilippa/60a" type="3" text="Book Now" text_color="#2694ea" text_size="12" hide_cookie_banner="0"]
Αλλαντικά και Καρκινογένεση – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κίνδυνο και την κατανάλωση
Μαρίλια Φίλιππα

Μαρίλια Φίλιππα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Β.Sc.

Μοιραστείτε το άρθρο

Τα αλλαντικά – όπως ζαμπόν, σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα, μορταδέλα – ανήκουν στην κατηγορία του επεξεργασμένου κρέατος, δηλαδή προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως αλάτισμα, κάπνισμα, ωρίμανση ή/και προσθήκη συντηρητικών (κυρίως νιτρώδη και νιτρικά άλατα).
Αν και αποτελούν εύκολη και γευστική επιλογή, η συχνή κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), έχει κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας στην Ομάδα 1 καρκινογόνων ουσιών, δηλαδή υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι η συστηματική κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, κυρίως του παχέος εντέρου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα, αλλά ότι η σχέση κατανάλωσης–κινδύνου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.


Γιατί τα αλλαντικά θεωρούνται καρκινογόνα;

  1. Νιτρώδη και νιτρικά άλατα
    • Χρησιμοποιούνται για συντήρηση και χρώμα.
    • Στο σώμα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι ισχυρά καρκινογόνες.
  2. Μέθοδοι καπνίσματος και υψηλών θερμοκρασιών
    • Παράγουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) και ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), που βλάπτουν το DNA.
  3. Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
    • Αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και σχετίζεται με καρκίνο του στομάχου.
  4. Κορεσμένα λιπαρά
    • Συμβάλλουν σε παχυσαρκία και φλεγμονή, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου.

Πόσο μπορούμε να καταναλώνουμε;

  • Δεν υπάρχει “ασφαλές” κατώφλι κατανάλωσης σύμφωνα με την ΠΟΥ.
  • Παρόλα αυτά, για μείωση κινδύνου:
    • Λιγότερο από 50 γρ./ημέρα (περίπου 2 φέτες ζαμπόν ή 2 μικρά λουκάνικα).
    • Ιδανικά: κατανάλωση 1–2 φορές την εβδομάδα το πολύ.
    • Αντικατάσταση με φρέσκο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

10 Πρακτικές Συμβουλές για Μείωση της Κατανάλωσης Αλλαντικών

  1. Διαβάστε τις ετικέτες
    • Προτιμήστε προϊόντα χωρίς νιτρώδη/νιτρικά ή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι (<1,5γρ./100γρ.).
    • Μην παρασύρεστε από χαρακτηρισμούς τύπου “light” – ελέγξτε και τα συντηρητικά.
  2. Μειώστε τη συχνότητα
    • Αν τρώτε αλλαντικά καθημερινά, ξεκινήστε μειώνοντας σε 2–3 φορές την εβδομάδα.
    • Κρατήστε τα για ειδικές περιστάσεις, όχι για καθημερινή κατανάλωση.
  3. Αντικαταστήστε τα με υγιεινές επιλογές
    • Βραστό ή ψητό κοτόπουλο/γαλοπούλα από το σπίτι.
    • Σπιτικό ρολό κρέατος χωρίς πρόσθετα.
    • Αυγό βραστό, τόνο σε νερό, ρεβύθια ή φακές σε σάντουιτς.
  4. Συνδυάστε πάντα με λαχανικά
    • Προτιμήστε λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο) για να μειωθεί η δημιουργία νιτροζαμινών.
    • Αυξήστε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  5. Μαγειρέψτε με ήπιες τεχνικές
    • Αποφύγετε το τηγάνισμα και το έντονο ψήσιμο.
    • Προτιμήστε χαμηλή θερμοκρασία ή ατμό.
  6. Μειώστε το αλάτι της ημέρας
    • Αν φάτε αλλαντικά, περιορίστε το αλάτι στα υπόλοιπα γεύματα.
    • Χρησιμοποιήστε μυρωδικά αντί για επιπλέον αλάτι.
  7. Μικρότερες μερίδες
    • Περιορίστε σε 1–2 φέτες και ενισχύστε με λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών, ψωμί ολικής.
  8. Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά
    • Μην έχετε στο σπίτι μεγάλη ποικιλία αλλαντικών.
    • Ενθαρρύνετε πολύχρωμα σνακ χωρίς επεξεργασμένο κρέας.
  9. Προγραμματίστε τα γεύματα
    • Έχετε έτοιμο φαγητό στο ψυγείο για να μην καταφύγετε σε “γρήγορες” λύσεις.
    • Κρατήστε κατεψυγμένα λαχανικά, μαγειρεμένο κοτόπουλο, βρασμένα όσπρια.
  10. Ενημερωθείτε συνεχώς
    • Παρακολουθήστε νέες συστάσεις και προϊόντα με λιγότερα πρόσθετα.
    • Ζητήστε εξατομικευμένες συμβουλές από τον διαιτολόγο σας.

Τι λέει η έρευνα;

  • Κάθε 50γρ. επεξεργασμένου κρέατος/ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου κατά 18%.
  • Συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.
  • Η συσσώρευση κινδύνου είναι μακροχρόνια – μικρές ποσότητες καθημερινά έχουν μεγαλύτερη επίδραση από σποραδικές υπερβολές.

💡 Συμπέρασμα
Η μείωση της κατανάλωσης αλλαντικών δεν είναι στέρηση αλλά επένδυση στην υγεία. Με μικρές, στοχευμένες αλλαγές μπορούμε να περιορίσουμε ουσιαστικά τους κινδύνους, διατηρώντας παράλληλα μια γευστική και ισορροπημένη διατροφή.

NEWSLETTER

θελεις να λαμβάνεις νέα άρθρα και δωρεάν υλικό για τη διατροφή σου; Κάνε εγγραφή στο newsletter!